Tuesday, January 24, 2012

kegunaan enzyme papain dalam melembutkan daging


salam.. kali ini saya tertarik untuk bercerita tentang enzyme papain. saya dapat tahu tentang enzyme ini setelah menonton dalam rancangan clever edisi malaysia. mesti semua tertanya bagaimana enzyme papain boleh digunakan dalam melembutkan daging.

enzyme papain boleh didapati daripada keseluruhan bahagian pokok betik yang terdiri dari daun, batang, buah, bunga serta akarnya. enzyme papain ini mengandungi proteineolitik yang mana enzyme ini digunakan untuk menguraikan rantai-rantai protein yang terdapat didalam daging. enzyme ini tidak dapat dihasilkan daripada badan kita sendiri.

oleh itu, untuk melembutkan daging, kita bolehlah memerap daging dengan betik selama 60 c -70 c selama setengah jam. teknik ini telah digunakan oleh masyarakat kita pada suatu masa dahulu. tetapi ini adalah penjelasan secara saintifik.

saya harap anda dapat mencuba teknik ini dalam masakan anda, selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment