Friday, March 4, 2011

satu pasangan bercerai setiap 15 minit

PUTRAJAYA: Amat mengejutkan apabila kadar penceraian di kalangan pasangan suami isteri di negara ini berlaku dalam tempoh setiap 15 minit, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mashitah Ibrahim.

Mashitah berkata, beliau tidak menafikan ada peningkatan kes penceraian di negara ini setiap tahun, malah statistik pada 2009 menunjukkan setiap perkahwinan yang didaftarkan setiap hari pasti akan ada perceraian yang berlaku.


Beliau berkata, ada banyak faktor yang menyumbang ke arah penceraian pasangan suami isteri, antaranya suami atau isteri yang mengabaikan tanggungjawab dan tidak menjaga solat.

“Kita tidak dapat menafikan kelalaian menjaga solat menjadi punca kepada suami isteri mengabaikan tanggungjawab lain.


“Kalau tanggungjawab kepada Allah yang secara istiqamah (tetap) patut dilaksanakan lima kali sehari tidak dapat dilakukan, sudah tentu kita dapat membayangkan sukar untuk melaksanakan peranan mereka sebagai suami dan isteri,” katanya ketika ditemui selepas menghadiri seminar sempena Maulidur Rasul bertajuk Bagaikan Cinta Khadijah di Hati Rasulullah s.a.w, di sini, semalam.


Hadir sama, Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Datuk Wan Mohamad Sheikh Abd Aziz.


Lebih 1,200 peserta dari pelbagai kementerian menghadiri seminar, termasuk pakar motivasi terkenal tanah air, Datuk Dr Fadhilah Kamsah dan pendakwah, Datuk Dr Fatma Az Zahra.


Mashitah berkata, sehubungan itu pihaknya mempelbagaikan usaha dengan memperbanyakkan program ke arah memantapkan keluarga terutama kepada suami isteri ketika melayari rumah tangga.

“Selain itu, kita meningkatkan usaha dengan memberi pelbagai maklumat untuk memperkasakan lagi peranan suami isteri,” katanya.


Sementara itu, mengulas cubaan menghidupkan kembali ajaran Al-Arqam oleh Ummu Jah melalui penganjuran Sidang Parlimen Roh, Mashitah berkata Jakim terus memantau kegiatan itu secara lebih dekat bagi memastikan ia tidak menular kepada masyarakat.


“Perkara ini masih dalam pemantauan dan kita tidak boleh memberikan maklumat lanjut, tetapi kita mengikuti apa yang mereka lakukan.


“Tetapi apa yang perlu kita beritahu kepada rakyat adalah ajaran ini memang sesat dan salah, jadi tidak perlu fatwa lagi sebab ia jelas sebagai satu ajaran sesat,” katanya. “Jadi, kita meminta rakyat sentiasa berhati-hati dan tidak mengikuti ajaran yang sudah dimaklumkan mengenai kesesatannya,” katanya.

ini adalah salah satu keratan akhbar dari mymetro pada 4Mac 2011. kita lihat fenomena cerai seolah-olah salah satu trend masyarakat sekarang. kita kena lihat kembali apakah faktor kes penceraian makin meningkat di kalangan masyarakat kita. perceraian adalah salah satu perbuatan yang dibenci oleh agama.

antara faktornya ramai yang berkahwin bukan kerana agama atau ibadah tapi lebih kepada nafsu semata-mata.mereka berkahwin hanya untuk memikir perkahwinan hanya menghalalkan apa yang diharamkan sebelum kahwin tanpa memikirkan tanggungjawab selepas perkahwinan. perkahwinan memerlukan penyatuan dua jiwa yang berbeza dalam pelbagai aspek dan sudut. ini yang dikatakan salaing melengkapi antara satu sama lain. jika dalam perkahwinan kita sentiasa mencari perbezaan, kekurangan dan membandingkan dengan orang lain makan ini akan merapuhkan lagi bahtera rumah tangga.jika kita masih lagi tidak faham konsep ini maka kita akan bercerai walaupun perkara yang kecil dan remeh.

selain itu kebanyakan yang berkahwin telah bercinta bertahun-tahun tapi berkahwin hanya untuk beberapa hari. oleh itu Islam menggalakkan bercinta selepas kahwin dengan banyak hikmahnya. hal ini kerana manusia ini diciptakan oleh penciptanya dengan cepat merasa bosan dengan sesuatu. maka tidak hairanlah kebanyakan pasangan yang bercinta cepat berasa bosan dengan pasangan masing-masing. bila perasaan ini timbul maka mereka akan sentiasa mencari perbezaan dan ini akan menyebabkan keserasian antara pasangan berkurangan. selain itu pasangan ini merasa tertipu dengan pasangan masing-masing kerana kadang-kadang sikap sebelum berkahwin berbeza dengan sikap selepas kahwin kerana waktu bercinta mereka tidak menjadi diri mereka dan berlakon semata-mata untuk memenangi hati pasangan mereka. kadangkala kita dibayangi dengan tipuan syaitan yang cuba mengaburi kita. saya petik kata rakan saya, sebelum kahwin kita lihat giginya putih kerana pada waktu bercinta segala kekurangan nampak sempurna dan selepas berkahwin baru mereka perasan yang gigi pasangan itu kuning. ini adalah salah satu contoh yang ringkas.

selain itu sewaktu bercinta mereka hanya melihat sifat yang sempurna seperti kacak yang bersifat abstrak tapi seolah-olah terlupa melihat sifat-sifat tidak sempurna dan selepas berkahwin seolah-olah pasangan ini tidak dapat menerima sikap pasangannya. kita kena sedar yang manusia ada dua sifat iaitu baik dan buruk. oleh itu kita sebelum kahwin dan juga selepas kena sediakan minda untuk menerima segala kelebihan dan kekurangan pasangan masing-masing.kebanyakan mereka juga menghabiskan beribu-ribu pada hari perkahwinan yang hanya sehari.impaknya mereka dibelengu dengan hutang pada yang pasangan yang tidak mampu sebenarnya. sebaik-baik wanita adalah yang merendahkan maharnya dan memudahkan perkahwinan. pengaruh televisyen dan juga artis juga turut mendorong peningkatan kes penceraian di Malaysia. kebanyakan mereka terpengaruh dengan pelakon yang melafazkan cerai tanpa memikirkan secara rasioanal.

mungkin banyak lagi faktor yang mendorong kes penceraian. tapi ini yang saya mampu coretkan.....

No comments:

Post a Comment