Thursday, March 3, 2011

mungkinkah muslihat barat dalam kekecohan di Libya
TRIPOLI - Pemimpin Libya, Muammar Gaddafi semalam memberi amaran keras kepada Barat agar tidak campur tangan dengan menyokong penentangan terhadapnya.

Pemimpin berkenaan menyatakan ribuan orang akan mati jika Barat mencampuri urusan negara tersebut dengan membantu gerakan penentang terhadap pemerintahannya.

Ucapannya itu dibuat pada satu majlis bagi memperingati gerakan rakyat di sini semalam.

Beliau membuat ucapan selepas askar-askar yang setia kepada Gaddafi bertempur dengan para penentang pemerintahannya di bandar Brega, timur Libya.

Menurut laporan stesen televisyen Al-Jazeera, bandar Brega itu dikuasai oleh para penentang pemerintah Gaddafi.

Stesen televisyen Al-Arabiya menyatakan sebuah lapangan terbang di Brega sudah jatuh ke tangan para penyokong Gaddafi.

Bagaimanapun, Al-Jazeera melaporkan beberapa buah pesawat mengebom bandar Ajdabiyah selepas para penentang Gaddafi menguasai sebuah pangkalan tentera.

Dalam ucapan itu, Gaddafi menegaskan, campur tangan Barat hanya akan mencetuskan 'peperangan dahsyat' yang akan mengorbankan beribu-ribu nyawa rakyat Libya.

Gaddafi sekali lagi menyalahkan pergerakan Al-Qaeda kerana mencabar pemerintahan kuku besinya hampir 42 tahun.

Beliau berkata, Al-Qaeda menguasai tanah air Libya dan hasil minyak negara itu. Gaddafi berikrar akan berjuang bermati-matian untuk menghalang niat jahat tersebut.


MUAMMAR GADDAFI menghadiri majlis memperingati kuasa rakyat di Tripoli semalam.

Dalam ucapannya, Gaddafi menafikan berlakunya demonstrasi aman di Libya sejak rakyat mula bangkit menentang pemerintahannya pada 15 Februari lalu.

Menyentuh mengenai industri minyak negara yang kini jatuh ke tangan pihak penentang, beliau menjelaskan, "kumpulan-kumpulan Al-Qaeda ini menyebabkan syarikat-syarikat minyak berada dalam ketakutan, melarikan diri dan menghentikan pengeluaran minyak. Pengeluaran minyak kini berada pada tahap paling minimum".

"Semua yang berlaku jelas menunjukkan konspirasi jahat Al-Qaeda.

"Semua ini tidak boleh dibiarkan. Kami akan berperang sehingga ke titisan darah terakhir," tegasnya.

Gaddafi mendakwa penduduk bandar Benghazi yang sebelum ini memainkan peranan utama dalam penentangan terhadap pemerintahannya, telah meminta pertolongan beliau untuk mengusir kumpulan-kumpulan bersenjata di sana.

"Tiada kekacauan yang berlaku di Libya seperti dilaporkan media asing," katanya. -


ini adalah keratan dari kosmo online tentang amaran gaddafi kepada barat, kadang-kadang kita perlu berfikir secara halus Barat ini memang bijak mengambil peluang disebalik kekalutan di Libya. Mereka bergerak sebagai pengaman namun disebaliknya mereka mempunyai perancangan untuk menguasai satu lagi negara Islam selepas Iraq dan Afganistan. mungkin sejarah Iraq dalam menjatuhkan Saddam Hussein akan berulang dimana tentera amerika masih berada di negara tersebut walaupun pemerintah adalah rakyat Iraq sendiri. tapi disebalik pemerintahan itu ada Amerika yang mengawal pentadbiran dan ini adalah realiti.

Barat mempunyai banyak rancangan untuk menjatuhkan umat Islam dan mereka menggunakan setiap peluang yang ada dengan sebaik-baiknya. secara logiknya sekiranya mereka adalah pengaman kenapa mereka masih tidak mengundurkan tentera mereka dan juga sistem mereka. walaupun kita sudah merdeka 58 tahun tapi hakikatnya kita masih terjajah dari sudut pemikiran. hal ini kerana kita masih menggunakan sistem mereka dan mengagungkan sistem mereka. ini adalah salah satu kejayaan mereka dalam penjajahan.

kita juga perlu mengkaji setiap berita kerana kadang-kadang berita ini dipengaruhi oleh propaganda mereka. dan mereka akan memburuk pihak yang menjadi musuh atau pihak yang tidak sehaluan dengan mereka. mungkin ini salah satu propaganda barat untuk memecah belahkan umat Islam.

No comments:

Post a Comment